Biologia- nauka o życiu

Aminokwasy i białka

 | Strona Główna |                                                                                                                | Kontakt | Ekipa |

 | Budowa białek | Podział białek | Role białek w organizmie | Właściwości białek |

 

Wiązanie peptydowe


  Wiązanie peptydowe to wiązanie chemiczne (zwane też wiązaniem amidowym) łączące grupę alfa-aminową jednego aminokwasu z grupą alfa-karboksylową drugiego aminokwasu. Występuje ono w dwóch formach rezonansowych: cis i trans. Dzięki bliskości wiązania podwójnego pomiędzy węglem karbonylowym i tlenem wiązanie peptydowe wykazuje częściowo cechy wiązania podwójnego. Możliwa jest rotacja wokół wiązania między atomem azotu oraz atomem węgla należącym do podstawnika R1 i R2, natomiast zahamowana jest rotacja wokół wiązania między węglem karbonylowym oraz azotem, co nadaje płaski charakter grupom peptydowym.
Wiele aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi tworzy oligopeptydy (umownie, do 10 reszt aminokwasowych), polipeptydy (do 100 reszt) oraz białka (powyżej 100 reszt).



  Wiązanie peptydowe- wiązanie między grupą karboksylowa jednego aminokwasu a grupą aminową drugiego. Występuje w peptydach i białkach. Wykrywamy go reakcją biuretową, która stanowi podstawowa reakcję wykrywania białek i peptydów (rys.1).





| Do początku |

| Wstecz |