Biologia- nauka o życiu
|
| Strona Główna | | Kontakt | Ekipa | |
| Budowa białek | Podział białek | Role białek w organizmie | Właściwości białek | |
Właściwości fizyczne białek Rozpuszczalność Rozpuszczalność białek zależy o szeregu takich czynników jak: pH, rodzaj rozpuszczalnika, stężenie elektrolitu oraz typu jonów w środowisku. Ważną rolę odgrywa też charakter białka i jego cechy strukturalne. Dodatek słabo polarnych lub nie polarnych rozpuszczalników takich jak etanol lub aceton, do wodnego roztworu białka obniża względną przenikalność elektryczną układu. W efekcie obniża się rozpuszczalność i stopień hydratacji białek. Jeśli doda się odpowiednią ilość takiego rozpuszczalnika białko zaczyna się wytrącać. Bardzo ważne dla rozpuszczalności białek jest stężenie elektrolitu. Często konieczne jest utrzymanie odpowiedniego stężenia soli, aby w roztworze utrzymać białko o znacznej asymetrii w rozłożeniu ładunków. Jony soli gromadzą się na powierzchni białek i silnie podwyższają ich rozpuszczalność. Efekt wytrącenia białka po dodaniu do roztworu soli związany jest z odwodnieniem cząsteczki białka, co jest konieczne do hydratacji dużego nadmiaru elektrolitu. Do wysalania stosuje się najczęściej siarczan VI amonu, ponieważ jest dobrze rozpuszczalny w wodzie, a jego jony są silniej hydratowane niż jony chlorku sodu. Ponieważ różne białka wytrącają się przy różnym stężeniu elektrolitów, metodę tą uważa się za bardzo ważną do wstępnego rozdzielenia mieszaniny białek w łagodnych warunkach. Masa cząsteczkowa Masa cząsteczkowa białek waha się od 105 do 106 u, w przypadku cząsteczek jednołańcuchowych, a od 5 * 104 do kilku milionów w przypadku większości białek. Do określenia masy cząsteczkowej i kształtu cząsteczek białkowych stosuje się wiele różnych metod fizyko-chemicznych, obejmujące pomiary lepkości, szybkości dyfuzji i sedymentacji w elektowirówce, określenie ruchliwości elektoferycznej i chromatograficznej oraz pomiary rozproszenia światła i ciśnienia osmotycznego. Pomiary rozproszenia światła Metoda związana z rozproszeniem światła opierają się na prostej zależności: wzrost wielkości cząsteczki powoduje wzrost efektu Tyndalla. Rozproszenie mierzy się porównując natężenie światła padającego i rozproszonego pod kątem prostym. W idealnych warunkach różnica pomiędzy rozproszeniem światła w czystym rozpuszczalniku i w roztworze białka jest wprost proporcjonalna do liczby i rozmiaru cząsteczek tego białka. Ciśnienie osmotyczne
Ciśnienie osmotyczne można wyznaczyć osmometrem mierząc ciśnienie par (masa cząsteczki < 20 000 u) lub osmometrem membranowym (masa cząsteczki > 20 000 u). Ultrawirówka
W ultrawirówce masę cząsteczek białek można wyznaczyć na dwa sposoby. Metodą pomiaru szybkości sedymentacji oraz metodą równowagi sedymentacyjnej. W rotorze wirówki umieszcza się probówki z roztworem białka. W czasie wirowania w rotorze panuje bardzo niskie ciśnienie. Za pomocą specjalnego układu optycznego podczas wirowania można mierzyć stężenie białka w każdym punkcie wirówki. Metoda filtracji żelowej Elektroforeza na żelu poliakryloamidowym jest wariantem metody elektroforezy pasmowej. Monomer żelu rozpuszcza się w odpowiednim buforze, dodaje się bisakryloamid i polimeryzuje się w szklanych rurkach lub na płytkach. Żel powinien mieć grubość 7-10 cm. W wyniku elektroforezy uzyskuje się bardzo ostre rozdzielenie składników, co przypisuje się efektowi sił molekularnych. Kiedy proces elektroforezy prowadzi się w obecności siarczanu dodecylo-sodowego, białko oligomeryczne można rozdzielić na podjednostki i określić ich masy cząsteczkowe. Masę cząsteczkową wyznacza się przez porównanie ruchliwości elektroforetycznych substancji badanej i białka wzorcowego. Dokładność oznaczenia wynosi 5-10%. Zaletą tej metody jest szybkość (2-4 h) oraz czułość (zaledwie 10-50 ?m białka).Ten rodzaj elektroferazy można zmodyfikować przez umieszczenie przed żelem właściwym małej warstwy materiału polimerycznego, charakteryzującego się mniejszym stopniem u sieciowania, co zwiększa ostrość pasm. W metodzie elektroforezy słupkowej gdzie żel znajduje się w rurkach, białka rozdziela się przez poprzeczne pocięcie słupków żelu w krążki. Wiele białek wykazuje tendencje do agregacji lub dysocjacji na podjednostki, dlatego tez dokładne zdefiniowanie ich masy cząsteczkowej nie jest łatwe. Często interpretacja wyników otrzymanych metodami fizyko-chemicznymi jest trudna. Normalną drogą postępowania jest sumowanie mas różnych frakcji i dzielenie ich przez liczbę cząsteczek w roztworze. Wyniki otrzymane metodą ultra wirowania są wartościami średnimi. Białka hydrofilowe i hydrofobowe Białka hydrofilowe mają duże powinowactwo do wody. Dipole wody skupiają się wokół powierzchni białka tworząc tzw. płaszcz wodny. Białka te są dobrze rozpuszczalne w rozpuszczalnikach polarnych przy różnych wartościach pH, a także w pI. Przykładem jest albumina osocza krwi lub białko jaja kurzego. Białka hydrofobowe nie posiadają powinowactwa do rozpuszczalników polarnych ze względu, że ich powierzchnia jest utworzona jest z aminokwasów apolarnych. Białka te rozpuszczają się tylko jako kationy albo aniony, czyli są zdysocjowane i posiadają na swej powierzchni ładunki. Rozpuszczają się, więc w roztworach kwaśnych lub zasadowych w pH innym niż pI np. kazeina mleka. |